T'interessa

Banner Bandera Europea

Vídeo presentació

Agenda Digital de la Comunitat Valenciana

Botón Descargas

Notícies

Ves enrere Cultura digitalitza en 3D un baix relleu romà per a salvaguardar la seua imatge i poder estudiar-lo

Cultura digitalitza en 3D un baix relleu romà per a salvaguardar la seua imatge i poder estudiar-lo

Cultura digitalitza en 3D un baix relleu romà per a salvaguardar la seua imatge i poder estudiar-lo

La Generalitat Valenciana, a través de la Subdirecció de Conservació, Restauració i Investigació de Culturarts (IVCR), en col·laboració amb la Diputació de Castelló, a través del seu Servici de Restauració, ha realitzat un projecte conjunt per a la digitalització 3D de peces i obres de rellevància, junt amb objectes susceptibles de poder ser sostrets o destruïts.

Concretament, este treball, que es presentarà en breu, hi ha consistit en l'arxiu digital d'un baix relleu romà que estava en una de les viles de Benicàssim, Vila Elisa, que en l'actualitat és de propietat municipal.

S'ha efectuat la digitalització 3D i per tant s'ha creat un arxiu que salvaguarda en la imatge volumètrica i que a més pot servir per a ser estudiat des de qualsevol punt del món amb la facilitat amb què s'envia un correu electrònic.

Este arxiu té una altíssima resolució d'aproximadament 12 nanòmetres entre punts i amb un error de 25 nanòmetres.

A més, s'ha realitzat una neteja superficial de la peça, que en breu es depositarà en l'Ajuntament de Benicàssim junt amb una còpia de seguretat de l'arxiu digital.

La digitalització 3D

La digitalització 3D ha suposat tota una revolució en les aplicacions tecnològiques. Esta tecnologia no sols s'utilitza en el camp industrial, sinó que també ha suposat un gran avanç en altres camps del coneixement com l'arquitectura, la medicina, l'educació i en el camp de l'art i els béns culturals.

De fet, la digitalització 3D d'obres d'important valor patrimonial és un dels grans aliats en els treballs actuals en documentació de béns culturals.

L'objectiu és posseir un gran banc de dades que garantisca la perdurabilitat de les imatges volumètriques i salvaguardar tota la informació possible d'objectes artístics en el temps.

Poder obtindre representacions en 3D precises, de qualsevol objecte, independentment de la seua dimensió, del nivell de detalls o de la complexitat de les superfícies, és hui una realitat molt important.

Açò ha sigut possible gràcies a l'aparició d'instruments capaços d'obtindre malles volumètriques de superfícies no analítiques, des del cos humà fins a detalls ornamentals o objectes d'art, que fins fa pocs anys no era possible realitzar.

Esta tècnica és coneguda com a "enginyeria inversa". Un procés basat en l'anàlisi i la recreació del disseny d'un producte o objecte, a partir de peces físiques ja creades i empleades com a punt de partida.

Procés de digitalització 3D aplicat a béns culturals

El procés de digitalització 3D és un instrument necessari per a la preservació de la imatge volumètrica d'obres del nostre patrimoni artístic i arqueològic considerades béns culturals

La digitalització 3D permet realitzar treballs de documentació del patrimoni cultural; estudi, investigació, difusió i didàctica; sobre l'adequat deteriorament i pèrdua de l'objecte cultural per causes fortuïtes, antropogèniques i inherents a la mateixa naturalesa de l'objecte.

En l'actualitat estem assistint a la destrucció d'obres úniques, d'un valor incalculable, com està succeint en el territori de l'Iraq, on han sigut destruïdes peces del museu de Mossul. També han desaparegut peces úniques d'importants llocs arqueològics de la governació de Ninewah, així com altres que formaven part de la llista de la UNESCO del Patrimoni de la Humanitat com les grans estàtues de Hatra.

A la nostra comunitat s'han produït també actes fortuïts o vandàlics, com l'incendi ocasionat en el Santuari de la Balma, a Sorita, o el robatori de la Mare de Déu de la Cova Santa a Altura.

Estes accions són algunes de les raons per les quals la Generalitat Valenciana i la Diputació d'Alacant han iniciat estos treballs per a salvaguardar tota la informació possible d'objectes artístics de gran valor.