T'interessa

Banner Bandera Europea

Vídeo presentació

Agenda Digital de la Comunitat Valenciana

Botón Descargas

Notícies

Ves enrere El Consell invertirà 560 milions en el Pla estratègic de les TIC per a donar accés a Internet i a serveis públics digitals a 5 milions de valencians l'any 2020

El Consell invertirà 560 milions en el Pla estratègic de les TIC per a donar accés a Internet i a serveis públics digitals a 5 milions de valencians l'any 2020

El Consell invertirà 560 milions en el Pla estratègic de les TIC per a donar accés a Internet i a serveis públics digitals a 5 milions de valencians l'any 2020

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat el Pla estratègic de la Generalitat en tecnologies de la informació i les comunicacions 2016-2020, que tindrà un pressupost estimat de 560 milions d'euros.

"El nou Pla enfortirà el sector TIC de la Comunitat, promourà la transformació digital de l'Administració i donarà accés a Internet i a serveis públics digitals de qualitat a 5 milions de valencians, que podran disfrutar dels avantatges que ofereixen les noves tecnologies en tot el territori", ha assegurat el conseller, que ha estat acompanyat per la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, i pel director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló.

Soler ha continuat que "la Generalitat arrossega un retard tecnològic que estem intentant pal·liar. L'actual situació d'emergència tecnològica en què ens trobem ens ha fet realitzar un profund procés de reflexió interna i externa, que ha permés definir i formalitzar l'estratègia que seguirà la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) en els pròxims quatre anys".

Aquest pla ha sigut elaborat per la DGTIC, en col·laboració amb la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT), com un full de ruta que permetrà enfortir i dinamitzar el sector TIC, promoure el canvi de model productiu per mitjà de l'ús de les tecnologies i dur a terme la transformació digital de la Generalitat a fi de fer d'aquesta una administració innovadora i eficient, amb serveis públics electrònics de qualitat.

Per això, aquest pla s'articula al voltant de tres eixos estratègics: administració innovadora, eficient i conscient; serveis moderns, segurs, inclusius i integrats que facen realitat la transformació digital de l'Administració, i enfortiment del sector TIC i transformació del model productiu, per a millorar l'atenció a la societat civil i la relació amb el món acadèmic. Aquests tres eixos, al seu torn, es defineixen en 19 objectius desenvolupats per mitjà de 228 accions i més de 350 activitats concretes.

560 milions per a un pla dinàmic

Soler ha explicat que "el Pla TIC és un pla dinàmic que es modelarà a mesura que canvie la tecnologia, les prioritats del Consell i la Unió Europea, així com les necessitats de la societat valenciana. A més, posarem en marxa una oficina tècnica que permetrà un seguiment de les nostres accions per a fomentar la millora contínua".

L'adopció del pla anirà a càrrec del que preveu el pressupost assignat a la DGTIC per a l'exercici 2017 i les anualitats successives. Enguany, el pressupost de la Direcció General ha augmentat un 27 % fins a aconseguir els 141,9 milions d'euros. Soler ha explicat que l'objectiu és consolidar aquesta xifra i gestionar un pressupost fins a l'any 2020, que serà de 560 milions d'euros, aproximadament.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha destacat que "la iniciativa transformarà la Generalitat en una administració del segle XXI, que exercirà de locomotora d'un teixit d'empreses valencianes punteres en TIC per a promoure el canvi de model econòmic i productiu a la Comunitat".

Informació a 90.000 proveïdors i beneficiaris d'ajudes

Entre les actuacions previstes, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha assenyalat que el Pla "portarà Internet a zones rurals i menys poblades a través de la nova xarxa única", alhora que "farà realitat la connexió ultraràpida i wifi a 1.500 centres educatius en 2017".

A més, el Consell posarà en marxa un servei perquè milers de proveïdors i famílies puguen conéixer en cada moment l'estat dels cobraments que tenen pendents. Aquest sistema beneficiaria 90.000 empreses i ciutadans, dels quals 35.000 són receptors de subvencions i 56.000, proveïdors de la Generalitat, segons ha emfatitzat Ferrando. "Estem treballant per a facilitar la màxima informació i de la màxima qualitat als valencians, transformant completament una Generalitat que heretem en un estat ruïnós en termes d'Administració electrònica", ha indicat la secretària autonòmica d'Hisenda.

El conseller ha incidit que "en ple desenvolupament de la societat del coneixement, la tecnologia és un sector estratègic que ha de permetre la consolidació d'una administració moderna i inclusiva, capaç de desenvolupar de manera efectiva les polítiques del Consell".

En aquest sentit, Soler ha assenyalat que l'aposta pel programari lliure, referendada en Les Corts, obrirà noves vies de negoci a les empreses. Aquesta és una oportunitat per al sector TIC valencià, especialment per a les pimes, perquè l'estalvi que ens podrem permetre en llicències l'invertirem en empreses que desenvoluparan solucions lliures per a la Generalitat, de manera que es convertiran en fabricants especialitzats en tecnologia en lloc de simples distribuïdors".

El director general de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Vicente Aguiló, ha avançat que "la nova estratègia inclou la creació d'un comité sectorial TIC per a fomentar una col·laboració estable amb empreses, universitats i instituts tecnològics, i d'un segell o marca TIC per a diferenciar l'excel·lència de firmes i organitzacions a la Comunitat".

Tots els alumnes tindran el seu expedient electrònic

La DGTIC és el departament responsable de planificar i executar totes les accions en matèria TIC, tant corporatives de la Generalitat com específiques de les conselleries, inclosos els portals web, les aplicacions mòbils, les plataformes i altres sistemes d'informació més complexos.

La planificació estratègica de la DGTIC permetrà desenvolupar una administració de justícia eficient, un sistema educatiu públic innovador, sistemes d'informació orientats a diversos àmbits, com ara el foment de l'ocupació, la igualtat, l'habitatge, l'agricultura, el turisme, la transparència i la cultura, entre altres.

En matèria d'Educació, destaca, com ja s'ha apuntat, l'objectiu de fer realitat en 2017 la connexió ultraràpida a Internet en tots els centres educatius públics que ofereixen nivells d'ensenyança obligatòria, i que són entorn de 1.500 centres, així com la instal·lació de xarxes wifi. A més, s'implantarà l'expedient electrònic de l'alumne i del docent, de manera que tots els estudiants i professors podran accedir a través d'Internet a totes les dades educatives i acadèmiques, igual que succeeix actualment en l'àmbit de la sanitat amb l'historial clínic.

Així mateix, el Pla portarà Internet a zones rurals i menys poblades a través de la nova xarxa única, que permetrà utilitzar instal·lacions de la Generalitat per a estendre la cobertura de banda ampla. Aquesta iniciativa ajudarà a reduir la bretxa digital i serà útil per a particulars i empreses a l'hora de desenvolupar nous models de negoci en zones menys ateses per operadores privades.

Justícia: els vídeos de les vistes, per Internet

A més, en Justícia ja s'han iniciat distints projectes en proves en algunes seus judicials per a la presentació telemàtica d'escrits, la qual cosa evitarà desplaçaments, simplificarà les relacions amb els professionals i acurtarà terminis de tramitació.

Així mateix, els professionals tindran accés, per Internet, als vídeos de les vistes judicials de forma autònoma, en compte d'haver de desplaçar-se als jutjats per a obtindre'n còpia. Un altre projecte, encara en fase pilot, és la implantació de la cita prèvia en els registres civils. La iniciativa reduirà els temps d'espera i eliminarà les cues.

Hisenda: 606.000 factures ja electròniques

Aquest pla millora, també, la gestió electrònica de nòmines, bases de dades o subvencions. En aquest sentit, s'està consolidant la facturació electrònica en la Generalitat, on ja hi ha més de 606.000 factures electròniques a l'any.
Tal com ha apuntat Ferrando, en poc temps estarà disponible la consulta electrònica per a proveïdors i beneficiaris de la Generalitat d'un nou sistema que ofereix l'estat de pagaments i de subvencions pendents de realitzar. Aquest servei oferirà totes les dades necessàries per a conéixer la tramitació dels expedients als usuaris.

Pla de transformació digital: la firma digital, un 7.700 % més

Finalment, la Generalitat continuarà la implantació del Pla de transformació digital que està en marxa des del mes d'abril i que forma part del Pla estratègic TIC. Amb aquest, es pretén donar un impuls definitiu a l'Administració electrònica valenciana i als serveis públics digitals.

En menys d'un any, ja s'han aconseguit els primers resultats, com un augment del 7.700 % en l'ús de la firma electrònica, que ha passat d'una mitjana mensual de 400 a 30.000 firmes; en la presentació de sol·licituds de documentació, que han augmentat un 180 % i ja ha evitat desplaçaments a més 40.000 persones, i de l'ús de la tramitació telemàtica, que, amb 4 milions de tràmits, ha augmentat un 30 %.

Segons Aguiló, "una de les pròximes iniciatives que es posaran en marxa és l'ús d'una ferramenta que permetrà als usuaris identificar-se en el núvol per a poder usar la firma electrònica des de mòbils o tauletes tàctils".

Tall de veu: declaracions del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.