T'interessa

Banner Bandera Europea

Vídeo presentació

Agenda Digital de la Comunitat Valenciana

Botón Descargas

Notícies

Ves enrere La Fe rep un premi per la seua gestió telemàtica de fàrmacs a pacients crònics

La Fe rep un premi per la seua gestió telemàtica de fàrmacs a pacients crònics

La Fe rep un premi per la seua gestió telemàtica de fàrmacs a pacients crònics

Premios CF

L'Àrea Clínica del Medicament de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, dirigida pel doctor José Luis Poveda, acaba de ser guardonada amb un dels Premis a les Millors Iniciatives de la Farmàcia de l'Any 2014, que cada any convoca Correo Farmacéutico.

En esta ocasió, esta publicació especialitzada ha destacat la gestió telemàtica de la medicació duta a terme en l'hospital. Concretament, es tracta d'un programa per a pacients crònics, sense canvis o amb mínims canvis en el seu tractament, en seguiment (són pacients que ja fa temps que estan en tractament), amb bona adherència al seu tractament i que disposen de connexió a Internet.

En l'actualitat este programa està en marxa en col·laboració amb l'Associació d'Hemofília de la Comunitat (ASHECOVA), en un projecte que inclou uns 45 pacients i que es complementa amb dispensació domiciliària. Els principals avantatges que aporta són que s'incrementa el contacte amb el pacient i, al mateix temps, disminuïx el nombre de visites a la Unitat d'Atenció Farmacèutica a Pacients Externs (UFPE).

Suposa un temps d'espera zero per al pacient (quan el pacient acudix a la UFPE ja té preparada la medicació i, per tant, l'entrega és immediata) i l'optimització de la distribució de càrregues de treball en la unitat (es poden aprofitar temps de menor càrrega de treball del personal auxiliar per a preparar les dispensacions).

El doctor José Luis Poveda, cap de l'Àrea Clínica del Medicament de l'Hospital La Fe, ha agraït el premi destacat que "si en l'àmbit sanitari cal estar en evolució constant per a millorar l'atenció dels ciutadans, en la gestió farmacèutica les noves tecnologies ens oferixen ferramentes molt rellevants per a millorar el benestar dels pacients i millorar l'adherència dels tractaments". Açò és així, sobretot, davant de les elevades xifres d'activitat d'esta unitat. Durant l'any passat, la UFPE va atendre 9.806 pacients i va rebre 44.766 visites. A més, van ser 82.185 les dispensacions realitzades.

Este programa de gestió telemàtica està englobat en el projecte e-UFPE Hospital La Fe, que pretén ser un complement a la cartera de servicis que oferix la UFPE. Així, tal com destaca Emilio Monte, responsable de la unitat, "el projecte, a més de la gestió telemàtica, inclou la pàgina web de la unitat, la comunicació per mitjà de codis QR i la presència en les xarxes socials".

La pàgina web posa a disposició dels pacients informació general (introducció, missió i objectius, àmbit d'aplicació, pàgina web) i específica de la UFPE (horari d'atenció al públic, normes de prescripció i dispensació, programació de dates, demores, tràmits especials, localització...), informació farmacoterapèutica i enllaços a fonts d'Internet recomanades pels professionals.

Destaca que es posa a disposició del pacient per a consulta, descàrrega o impressió, fulls informatius d'elaboració pròpia. A més, es publica un butlletí d'informació sanitària d'elaboració pròpia denominat "En dosis unitarias...".

De la mateixa manera, els codis QR resulten un suport senzill i versàtil per a la comunicació amb el pacient i per a facilitar-li l'accés a informació de salut d'interés per a ell. En la UFPE s'utilitzen amb diverses finalitats com a enviament de missatges al pacient en format de text, redirecció a pàgines web o a vídeos de YouTube que es consideren d'interés per al pacient, geolocalització connexió al compte de Facebook o Twitter, contacte o descàrrega d'informació de contacte de la unitat.

UFPE 2.0

Hui en dia, la presència en xarxes socials suposa una millora qualitativa en la relació entre els professionals sanitaris i els seus pacients, portant esta relació fora de les parets dels centres i sent fluida en qualsevol moment.

Per a solucionar tot tipus de dubtes i oferir informació de rellevància per als seus pacients, la UFPE publica un blog per a la difusió d'informacions d'interés, com ara novetats farmacoterapèutiques, consells sanitaris, recomanació d'enllaços d'Internet, notícies i articles d'opinió. En la mateixa línia, utilitzen el seu canal Youtube, bé amb material propi o disponible en la xarxa.

Per a completar esta difusió, tenen comptes en Twitter i en Facebook, que constituïxen una via de contacte amb el pacient pròxima, accessible i dinàmica, i són un canal de comunicació àgil i eficaç.

Tal com ha destacat el doctor Emilio Monte, "l'e-UFPE suposa un significatiu avanç qualitatiu en l'atenció als nostres pacients, superant barreres espaciotemporals, incrementant l'accessibilitat dels pacients a la nostra unitat, millorant l'impacte de la informació sanitària i fomentant la participació dels mateixos pacients en el maneig de la seua malaltia i el seu tractament. Així mateix, genera importants beneficis a la nostra unitat en termes d'organització funcional i d'imatge de marca".