T'interessa

Banner Bandera Europea

Sector TIC

Sector TIC

La Comissió Europea estima que el sector de les TIC representa huit milions de llocs de treball a la Unió Europea i el 6% del PIB comunitari i contribuïx en un 20% al creixement de la productivitat general de l'economia. Espanya aporta prop del 5% del mercat TIC a la UE i a la Comunitat es localitza prop del 9% del total d'empreses de l'hipersector TIC espanyol.

L'entramat empresarial que conforma l'hipersector TIC es veu afectat per innumerables processos com ara el de la convergència tecnològica, que dificulta la classificació de les empreses en grups estancs, o la globalització dels sistemes de producció que altera constantment la ubicació dels centres de producció. Tot això, implica que l'hipersector es troba en permanent evolució i transformació, a més de constituir per la seua mateixa naturalesa un col·lectiu molt dinàmic.

Sectors TIC

Segons el mapa hipersectorial de les TIC, publicat al gener de 2012 per AMETIC, l'hipersector s'estructura en huit grans sectors: components electrònics; electrònica de consum; electrònica professional; indústries de telecomunicació; operadors/proveïdors de servicis de telecomunicació; tecnologies de la informació; continguts digitals; i altres activitats TIC (electrònica de l'automòbil, consoles de videojocs i manteniment i comerç d'equips electrònics i components). I la classificació avança més ràpid que els criteris que s'empren per a classificar les activitats econòmiques i elaborar les distintes estadístiques de l'INE, per això es generen dificultats a l'hora d'obtindre dades estadístiques representatives.

AMETIC, la patronal espanyola de l'electrònica, les tecnologies de la informació, les telecomunicacions i els continguts digitals, comptabilitza prop de 25.000 empreses de l'hipersector a Espanya, de les quals entorn de 15.000 corresponen al sector de les tecnologies de la informació (59% del total).

D'elles, el 8,9%, més de 2.100, correspon a empreses de la Comunitat Valenciana, que ocupen més de 26.000 contractats, un 6,8% dels treballadors de l'hipersector espanyol. Els sectors amb major pes relatiu són el d'electrònica de consum i el d'operadors/proveïdors de servicis de telecomunicació, encara que el sector de les Tecnologies de la Informació concentra el nombre més gran d'empreses valencianes com ocorre a escala nacional, més de 1.200 empreses.

Quant als empleats, el sectors que registren centres de treball amb més empleats són els d'indústries de telecomunicació (40,4%), electrònica professional (36,2%) i operadors/proveïdors de servicis de telecomunicació (27,1%). No obstant això, segons el Col·legi Oficial d'Enginyers en Informàtica de la Comunitat Valenciana (COIICV) la taxa de desocupació ha empitjorat en els últims anys entre els professionals del sector. A la Comunitat ascendix fins al 8,30%, i és més crítica la xifra de la desocupació femenina (12,50%).

Pel que fa al negoci, segons un informe de l'Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI),  el sector espanyol de les TIC i els continguts va aconseguir en 2012 una xifra de negoci de més de 100.000 milions d'euros, dels quals prop del 10% corresponia a la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, les exportacions de productes relacionats amb la indústria de les TIC van ascendir, en el primer semestre de 2013, fins als 88 milions d'euros a Espanya, i la Comunitat Valenciana és la tercera regió més exportadora, amb un 9% del total.

Amb tot això, l'Agenda Digital de la Comunitat Valenciana compta amb distintes línies d'actuació per a desenrotllar l'economia digital, impulsar la competitivitat de les empreses i dinamitzar l'hipersector TIC de la Comunitat. Amb este objectiu, l'Oficina Tècnica posa a disposició de les empreses del sector una ferramenta de treball en xarxa per a fomentar l'intercanvi d'experiències i augmentar les sinergies entre empreses i Administració.

L'objectiu és potenciar la comunicació entre els membres de l'hipersector i augmentar la productivitat de manera que es beneficie la ciutadania i l'entramat empresarial en el seu conjunt.

Per a participar en el fòrum de l'hipersector TIC, registra la teua empresa

Registra't     Networking