T'interessa

Banner Bandera Europea

Vídeo presentació

Agenda Digital de la Comunitat Valenciana

Botón Descargas

Publicador de continguts

Ves enrere La Fe col·labora en sis projectes de tecnologia sanitària amb la Xarxa d’Instituts Tecnològics

La Fe col·labora en sis projectes de tecnologia sanitària amb la Xarxa d’Instituts Tecnològics

La Fe col·labora en sis projectes de tecnologia sanitària amb la Xarxa d'Instituts Tecnològics

L'aliança estratègica amb la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) promoguda per l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS-La Fe) ha generat una vintena de propostes de projectes innovadors per al desenrotllament de tecnologies sanitàries.

Els projectes es van presentar a la primera edició de la convocatòria d'ajudes per a activitats preparatòries de projectes coordinats REDIT-IIS La Fe. Se n'han seleccionat sis, que finançarà l'IIS La Fe i que permetran millorar el diagnòstic d'Alzheimer, melanoma i càncer de cèrvix, i el tractament de grans cremats.

El juny passat es va organitzar una jornada per a facilitar els contactes entre professionals de perfil tecnològic i investigadors de perfil biomèdic i clínic, perquè aportaren les seues experiències i idees per a tractar problemes no resolts que es plantegen en el dia a dia de l'assistència sanitària. D'esta cooperació van sorgir innovacions sanitàries que poden ser transferibles fàcilment a la pràctica clínica.

Test psicofísic per a diagnosticar Alzheimer

Entre les iniciatives seleccionades destaca el projecte Alztest, en què participa l'Institut Tecnològic d'Òptica, Color i Imatge (AIDO) i els doctors Baquero i Peiró, del Servici de Neurologia, per a dissenyar un test psicofísic que ajude a detectar l'Alzheimer en les primeres fases. Este sistema podria substituir les tècniques invasives de diagnòstic actuals, per exemple la punció lumbar. El projecte analitzarà els camps receptius alterats per la malaltia, ja que se sap que les cèl·lules de la retina poden servir de marcador biològic de possibles danys axonals cerebrals.

Sistema de detecció del melanoma

El projecte Meladet també rebrà ajudes en esta primera convocatòria. Es tracta d'un sistema de detecció ràpida de melanoma per mitjà d'imatge química en què cooperaran investigadors del Grup de Dermatologia de l'IIS La Fe, liderat pel doctor Botella, i del Centre Tecnològic AINIA. Encara que el melanoma és un dels càncers de pell menys freqüents, és un dels més mortals. La prevenció i el diagnòstic precoç són les principals armes per a lluitar contra este càncer, i el projecte en què col·laboraran els dos grups es basa en el diagnòstic per mitjà d'un equip de visió hiperespectral, una tecnologia ràpida i no invasiva que permet discriminar el melanoma d'altres lesions cutànies.

Regeneració dèrmica per a cremats

Investigadors del Grup de Regeneració i Trasplantament Cardíac, liderats per la doctora Pilar Sepúlveda, col·laboraran amb l'Institut de Tecnològic Tèxtil (AITEX) en un projecte de regeneració dèrmica per a millorar el tractament de les persones amb cremades en quasi tota la superfície corporal. Per a això investiguen biomaterials que milloren els empelts convencionals utilitzats actualment.

Facilitar la intubació

Els instituts tecnològics d'Òptica, Color i Imatge (AIDO) i Plàstics (AIMPLAS) treballaran amb investigadors d'anestesiologia de l'Hospital de Manises, liderats pel doctor Rovira, en el projecte Clever Scope, que busca solucionar el problema que es planteja en un 10% dels casos d'intubació, en què la maniobra de laringoscòpia és complicada perquè no es poden veure les cordes vocals.

En estos casos s'utilitzen videolaringoscopis que milloren la visió, però són sistemes molt cars. Per a solucionar el problema es desenrotllarà un videolaringoscopi més econòmic i reutilitzable que integre un laringoscopi convencional i la càmera de qualsevol smartphone.

Fixació de drenatges ventriculars

Un altre dels projectes seleccionats en esta primera convocatòria d'ajudes és Drenaven, per al desenrotllament d'un dispositiu de fixació i protecció del punt d'inserció dels drenatges ventriculars, en què col·laborarà l'Institut de Biomecànica de València (IBV i les doctores Ramírez i Gordón del grup d'Infeccions Respiratòries de l'IIS La Fe, que treballaran per a dissenyar un prototip d'implant biocompatible i elàstic que evite els nius bacterians i les infeccions.

Radiogenòmica

També s'ha seleccionat el projecte Radio-Genomics per a l'anàlisi de descriptors d'imatge mèdica en combinació amb informació genètica per a diagnosticar el càncer de cèrvix. El desenrotllaran el Grup d'Investigació Biomèdica en Imatge, liderat pel doctor Alberich, i l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI), en el camp emergent de la radiogenòmica.