T'interessa

Banner Bandera Europea

Vídeo presentació

Agenda Digital de la Comunitat Valenciana

Botón Descargas

Notícies

Ves enrere Puig: "La millora del model productiu valencià és inseparable de l'objectiu de desenvolupament integral de la seua capacitat innovadora"

Puig: "La millora del model productiu valencià és inseparable de l'objectiu de desenvolupament integral de la seua capacitat innovadora"

Puig: "La millora del model productiu valencià és inseparable de l'objectiu de desenvolupament integral de la seua capacitat innovadora"

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que la millora del model productiu valencià que ha de portar cap la nova Agència Valenciana de la Innovació ha de basar-se en el desenvolupament de tota la seua potencialitat innovadora. En aquest sentit, ha afegit que l'evolució del model econòmic de la Comunitat ha d'anar unit a la innovació "si volem aconseguir a mitjà termini els objectius de creixement sostenible de la renda per càpita, l'augment de la creació de llocs de treball i de la qualitat d'aquests, així com l'increment de la qualitat de vida dels ciutadans".

Ximo Puig. que ha presidit la sessió plenària de l'Alt Consell Consultiu en I+D+I, ha explicat als integrants d'aquest òrgan els trets de l'avantprojecte de llei de creació de l'Agència Valenciana de la Innovació, text que se'ls ha facilitat per a sotmetre'l a la seua consideració prèvia abans de la seua remissió a les Corts Valencianes.

Un procés "complex, però apassionant que necessitem que culmine amb èxit al llarg d'enguany i que l'any que ve l'Agència ja siga una realitat", segons el cap del Consell. A més, els ha agraït la seua contribució i ha desitjat que el document que hui es disposen a debatre "arreplegue, almenys, una part important de les seues inquietuds expressades al llarg de tots estos anys en l'avaluació dels seus successius informes anuals que amb tanta extensió i precisió arrepleguen l'estat real del nostre sistema d'innovació".

En la seua exposició, el president Puig ha detallat que en aquest avantprojecte de llei "el que es proposa és que l'Agència Valenciana de la Innovació coordine l'estratègia d'innovació de la Comunitat Valenciana i que impulse l'articulació de tots els agents del sistema valencià d'innovació" i tot això recolzant-se en unes bases que ha qualificat de "molt rellevants i que marquen un abans i un després en la forma d'executar les polítiques públiques".

Les característiques que fonamenten la creació de l'Agència Valenciana de la Innovació són, en primer lloc, el consens, tant en l'elaboració de l'estratègia com en les línies d'acció amb tots els agents implicats, directament o indirectament en el sistema valencià d'innovació. Un consens, que, segons ha remarcat, queda garantit no sols en el moment del seu disseny, sinó també en la mateixa composició dels seus òrgans operatius i de gestió -el consell de direcció i el consell d'innovació- i que el Consell espera també "aconseguir en tot l'àmbit polític en les Corts Valencianes amb el suport de tots els grups parlamentaris".

En segon lloc, Puig també s'ha referit a l'estabilitat en el temps, garantit per la fixació d'un període d'elecció de les persones responsables de l'agència superior al d'un cicle polític i també per l'exigència que aquelles persones necessiten aconseguir almenys dos terços dels vots de les forces polítiques presents en les Corts.

En tercer lloc, ha assenyalat els criteris de professionalitat i independència tècnica que han de caracteritzar als seus futurs responsables per a assegurar la neutralitat i objectivitat en l'execució de les seues funcions i programes. Apuntales, la llei de creació d'aquesta agència es fonamenta en la transversalitat en les seues actuacions, la transparència i l'adopció de sistemes d'avaluació de totes les actuacions empreses, i finalment la igualtat de gènere i l'assumpció del criteri de responsabilitat social en el seu model de gestió.

En la seua intervenció en la sessió plenària de l'Alt Consell Consultiu en I+D+I, el President no ha amagat les dificultats pressupostàries que travessa la Generalitat, i, no obstant això, ha reconegut que aquest fet "no pot paralitzar els nostres anhels ni la necessària millora substancial del nostre model de creixement econòmic". És per això que ha subratllat que esta llei comença amb el que, segons Puig, ha de ser el primer pas de qualsevol política pública: aprofitar millor els recursos de què es disposa.

En el cas de l'Agència de la Innovació es concreta a "utilitzar millor tot el volum de coneixement disponible distribuït entre universitats, instituts tecnològics, la xarxa de CESIC a la Comunitat Valenciana i en tots els professionals i empreses de serveis avançats de caràcter privat que contribuïxen decisivament amb el seu treball diari a la millora competitiva de les nostres empreses", ha afegit Ximo Puig.

Per tot això, el president Puig ha ressaltat que "no hi ha cap excusa per a no fer-ho, l'èxit d'esta agència no serà l'èxit del Consell; serà l'èxit de tota la Comunitat Valenciana".

El 18 de setembre de 2015 el Consell de la Generalitat Valenciana va crear el Consell Valencià d'Innovació amb el mandat exprés d'elaborar en un termini no superior a un any l'avantprojecte de llei de creació de l'Agència Valenciana de la Innovació. Aquesta agència té l'objectiu de modernitzar el model productiu, augmentar la competitivitat de les empreses i la creació de més ocupació i de millor qualitat.

En la norma està establert que els objectius es duguen a terme a través de l'estimulació de la innovació en tots els àmbits de l'activitat productiva i l'Administració pública; coordinar i enfortir el sistema valencià de la innovació a través de tots els agents implicats, i en tercer lloc, proposar una estratègia regional d'innovació per a la Comunitat Valenciana.

"Una decisió que - ha explicat Puig- es basa en el compromís amb la societat per a la millora del model productiu en el marc d'un nou model econòmic que aquest Govern proposa a la societat valenciana en el seu conjunt".

Tall de veu

Declaracions del President de la Generalitat, Ximo Puig, després de l'Alt Consell Consultiu en I+D+i.